19 Ocak 2013 Cumartesi

Hemşire Alımı ve Atamaları 2013 Yeni


Ülkemizde git gide tercih edilmesi sıklaşan mesleklerden biri olan hemşirelik ile bir yazı yazdık bugün. Bugün sizler için hemşire alımı ve hemşire atamaları hakkında detayları paylaştık. Bu yazımızla birlikde fikir sahibi olacağınıza eminiz.

[caption id="attachment_1246" align="aligncenter" width="208"] hemşire[/caption]

ÖZEL hastanelerin hızla yaygınlaşmasıyla hemşire kadrolarında büyük açık yaşanıyor. Bunu gazetelerin IK (insan kaynakları) sayfaları da kanıtlar nitelikte. Keza hastanelerin yayınladığı hemşire ilanları sayfalardan eksik olmuyor. Peki Türkiye’deki hemşire açığı neden oluştu ve nasıl giderilebilir? Para dergisi olarak bu konuyu uzmanlarına sorduk…

Hemşire olmak isteyen kişilerin, sağlık bilimleri fakültesi “hemşirelik” ya da “hemşirelik ve sağlık hizmetleri” bölümlerinden mezun olmaları gerekiyor. Mesleğin eğitim süresi, sağlık meslek liselerinde ve yüksek öğretim kuramlarında dört yıl. Lisans mezunu hemşireler lisan üstü eğitim alarak meslekte “uzman hemşire” olarak görev yapıyorlar. Sağlık Bakanlığı sertifikasyon programlarına katılan hemşireler ise yetki belgesiyle ilgili alanda görev alıyor. Mezun olan hemşireler tüm sağlık kuruluşlarında servis hemşiresi, klinik hemşiresi, ameliyathane hemşiresi, yoğun bakım hemşiresi olarak çalışabiliyor. Zaman içinde de “sorumlu hemşire” ve “hastane başhemşiresi” konumuna yükselebiliyor.

Elbette bu mesleği icra edecek kişilerin, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu yüksek, çabuk ve doğru karar verebilen, tedbirli, şefkatli, sevecen, soğukkanlı olmaları gerektiğini de belirtelim.

İŞ BULMAK KOLAY

Üniversitelerin hemşirelik bölümleri her yıl yaklaşık 5 bin yeni mezun veriyor. Sağlık meslek liseleri de buna eklendiğinde bu rakam 10 binlere ulaşıyor. Aynı zamanda özel sağlık kuramlarında çalışan ve daha iyi şartlarda iş arayan hareketli bir grup da var. Kamu kuramlarından özel sağlık kuruluşlarına geçişlerse oldukça sınırlı… Bunun yanında istenilen şehre geçiş ya da emeklilik sonrası farklı iş arayışları da olabiliyor.

Özel hastanelerde hemşire ücret skalası hayli değişken. Genel aralık, alt kademeler için bin 200 ila bin 900 TL arasında. Başhemşire maaşları ise 2 bin 500 ila 3 bin 500 TL aralığında değişiyor. Tabii özel hastanelerde fazla mesai ve prim sistemi de mevcut. Devlet hastanelerindeyse döner sermaye payı alınıyor.

Günümüzde hemşire bulamayan birçok özel sağlık kuruluşu, hemşirelik öğrencileriyle daha okul sıralarındayken sözleşme yapıyor. Bu yüzden, birçok üniversite mezunu iş bulmakta zorlanırken hemşirelik okuyanlar kolaylıkla istihdam ediliyor. Geçmişte yapılan bir düzenlemeyle hemşirelerin üniversite mezunu olmasının karara bağlandığını, bu nedenle 2012 yılından itibaren sağlık meslek liselerinin hemşirelik bölümüne öğrenci alınmamasına karar verildiğini de not düşelim…

En çok aranan hemşireler

■ Genel servis hemşiresi
■ Ameliyat hemşiresi
■ Yoğun bakım hemşiresi
■ Yeni doğan hemşiresi
■ Ambulans hemşiresi
■ Acil bakım hemşiresi
■ İşyeri hemşiresi
■ Anestezi hemşiresi
■ Eğitim hemşiresi
■ Kardiyoloji ve kalp-damar cerrahi yoğun bakım hemşiresi
■ Onkoloji ve kemoterapi hemşiresi
■ Diyabet eğitim hemşiresi

İHTİYAÇ ARTIYOR

Sağlık Eğitimi ve Sağlık lnsangücü Durum Raporu’na göre Türkiye’de 102 bin 564 hemşire aktif olarak çalışıyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü’ne göre Avrupa Birliği ülkelerinde her 100 bin kişiye ortalama 727 hemşire düşüyor. Türkiye’de ise bu sayı 141. Hemsireyiz.biz sitesinin kurucusu ve İkovan İnsan Kaynakları genel müdürü Nurgül Apaydın Yüksek, bu rakamlardan da görüleceği üzere, Türkiye’de ciddi bir hemşire açığı olduğuna dikkat çekiyor. Yüksek’e göre bir yandan mevcut açık pozisyonlar için çözüm düşünürken diğer yandan da çalışan hemşirelerin kurumdan ayrılmalarını engellemek gerekiyor. Keza, hemşirelerin birçoğu çalışma koşulları, ücret ve diğer sosyal olanaklar, kariyer olanakları, ödüllendirme ve takdir, aileye ve işe zaman ayırma oranı gibi temel konuları baz alarak kariyerlerini yönlendiriyor.

YÜZDE 76 ARTTI

Özel sağlık sektöründen gelen iş ilanlarının yer aldığı Kariyer.net’te aralık ayı itibariyle yayınlanan hemşirelik iş ilanlarının sayısı bin 478 olarak gerçekleşti. 5 binin üzerinde hemşire için yeni iş fırsatı anlamına gelen bu ilanlara toplam 162 bin 923 başvuru yapıldı. Yani ilan başına yaklaşık 110 başvuru gerçekleşti.

Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz’a göre son üç yılda hemşirelik, oransal olarak en fazla artış gösteren pozisyonlar arasında yer alıyor. 2010’dan 2011’e yüzde 60, 2011’den 2012’ye yüzde 76 gibi büyük bir artış söz konusu. Azoz, bu artışı özel sağlık sektöründe son yıllarda hız kazanan ve Anadolu’ya yayılan yatırımların direkt bir sonucu olarak değerlendiriyor.

İK portalı Sec-retcv.com’da ise Ocak-Aralık 2012 tarihleri arasında bin 380 adet hemşire ilanı yayınlandı. Bu ilanlara başvurusu sayısıysa 31 bin 254 oldu. Secretcv.com verilerine göre, hemşire ilanları 2010 yılında yüzde 10, 2011’de ise yüzde 25 arttı.

İŞ HEMŞİRELERİ GELİYOR

Hemşire ilanlarındaki artışın en önemli sebebi sağlık/hastane sektörünün gelişmesi, yeni hastanelerin açılması, mevcut hastanelerin şubeleşmeye başlaması ya da kadroların artırılması oldu. 2011’de de sağlık/hastane yıldızı parlayan ve yukarıya doğru ivmelenen sektörlerin arasında yer aldı.

Hemşirelik için yayınlanan iş ilanları, şehirlere göre bakıldığında Türkiye’nin demografik ve ekonomik gelişmişlik yapısını yansıtıyor. Elbette büyük şehirlerde daha fazla iş fırsatı var. 2012’de hemşirelik için en fazla iş ilanı İstanbul’da yayınlanmış durumda… Bunu yatırımlara paralel olarak Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun, Adana, Kocaeli ve Diyarbakır takip ediyor.

Hemşirelik birçok uzmanlık alanına sahip özel bir meslek. Kariyer, net’te bu uzmanlıklar içinde eğitim hemşiresi en fazla talep gören alan. Onu ameliyathane hemşiresi, işyeri hemşiresi, yoğun bakım hemşiresi, yeni doğan yoğun bakım hemşiresi, acil servis hemşiresi gibi uzmanlıklar takip ediyor. Bu arada yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte özellikle “işyeri hemşireliği”nin ön plana çıkması bekleniyor.

“OKULLAR ÇOĞALMALI”

HRM Danışmanlık Özel Projeler Sorumlusu Elif Ejdar Özel’e göre bu açığı kapamanın yolu özellikle illere göre hemşire planlaması yapmak. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlcrdc açılan yeni hastaneler ve sağlık merkezleriyle hemşire açığının ortaya çıktığına değinen Özel, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ancak daha küçük şehirlerde atamasını bekleyen ve bu yüzden çalışmayan hemşireler var.

Farklı illerdeki iş seçenekleriniyse ailevi ve maddi sebeplerden dolayı değerlendiremiyorlar. Şehir değişikliği yapamadıkları için iş hayatına atılamayan hemşireler var. Bu yüzden şehir ölçeğine göre hemşirelik okulları açılması gerekiyor.”

“YARDIMCI HEMŞİRELİK ŞART”

SmartPeople Genel Müdürü Hülya Çağlar da Türkiye’de ihtiyacın çok altında hemşire bulunduğu konusunda hem fikir… “Bir ülke geliştikçe bu sıkıntı daha da artmaya devam ediyor” diyen Çağlar, bu gelişimle beraber ortaya gençler için yeni çalışma alanları ve meslek grupları çıktığını, buna bağlı olarak hemşirelik mesleğine ilginin azaldığını ifade ediyor. Çağlar, hemşirelik mesleğinin hak ettiği yerde olmadığını düşünüyor:

“Kariyer imkanları da çok kısıtlı. Dolayısıyla mesleğe başlamış olanlar bir süre sonra kendini geliştirebilecekleri, farklı deneyimler elde edebilecekleri ve maddi imkanları daha iyi olan medikal sektör ve ilaç endüstrisi gibi farklı alanlara yöneliyor.”

Hülya Çağlar’ın çözüm önerileri ise şöyle: “Yardım etme ve çözüm olma duygu-sunu etrafındaki herkes için besleyen bunu bir meslek olarak yapabileçekleri doğru bir şekilde anlatılmalı ve mesleğe olan ilgileri artırılmalı. Yeni projeler, kampanyalar ve kamu spotlarıyla bu mesajların meslek olarak seçecek gençlere anlatılması önemli. Ayrıca bizde ‘hastabakıcı’ kavramı olarak geçen ancak İngiltere vc Amerika’da ‘yardımcı hemşire’ unvanıyla çalışan kişi sayısı yeni açılacak meslek kurslarıyla artırılmalı. Bu hemşirelerin üzerindeki yükün bir kısmını alacağı için meslekte kalma süresini de artırır. Yine eğitimli hastabakıcılık hem birçok kişiye istihdam sağlayabilir hem de kısa sürede hızlı çözümler bulmak için iyi bir yöntem olabilir.”

200 BİN AÇIK VAR

Şu anda hemşire alımı yapan hastanelerden biri olan Liv Hospital’dan Hasta Bakım Hizmetleri Grup Müdürü Marziye İlhan, Türkiye’de 200 bine yakın hemşire açığı olduğundan söz ediyor. Bu noktada, sağlık yatırımlarıyla ilgili stratejilerin ve bu doğrultudaki planların özel ve kamu işbirliğiyle yapılmasının önemine dikkat çekiyor. Yatırımlar doğrultusunda, hedeflenen insan gücü kaynağının da yaratılması gerektiğini söyleyen İlhan, “Öncelikle ihtiyaca uygun mesleki eğitim veren okulların sayısının artması gerekiyor. Mezunların doğru istihdam edilmesi ve varsa çalışma koşullarındaki olumsuzlukların giderilmesi lazım. Böylece hemşirelerin uzun süre meslekte kalmasını sağlayabiliriz” diyor.

GEÇİŞLER YÖN DEĞİŞTİRECEK

Sektör uzmanlarına göre Sağlık Bakanlığının 2007 yılından bu yana var olan istihdam politikası özel sektörde bazı zorluklar yaratıyor. Kamu hastaneleri her yıl KPSS sınavları doğrultusunda hemşire alımı yapıyor. Bu dönemde özel sektörün yetiştirdiği insan gücünün bir kısmı kamu hastanelerine transfer oluyor. Bu geçişler, özel sektörün hemşire devir oranını artırıyor. Şu anda oran yüzde 40 ila 60 arasında değişiyor. Bu geçişler kamu kuruluşlarının yetişmiş eleman ihtiyacına katkısından dolayı olumlu değerlendiriliyor. Hemşirelerin bir kısmı devlet güvencesi altında olma düşüncesiyle hareket ediyor. Bir kısmı da daha fazla ücret, daha az çalışma saati nedeniyle tercih ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Kamu Hastane Birlikleri Yasası doğrultusunda gündeme gelen yeni organizasyon yapısı ve yönetim anlayışı çerçevesinde artık sözleşmeli sağlık çalışanları olacağına değinen Marziye İlhan, “Dolayısıyla süreç içinde hemşirelerin özelden devlete geçişi yönü de değişebilecek” diyor.

Uzun bir yazı oldu ancak bu yazı ile birlikte bu konuda kafanızda şüphe kalmadığına eminiz. Hemşirelik alımları önümüzdeki yıllarda yine artacağa benziyor. - Hemşire Alımı ve Atamaları 2013 Yeni

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder