18 Ocak 2013 Cuma

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu onaylandı


[caption id="attachment_1201" align="alignnone" width="300"] milyonlarca_kisiyi_ilgilendiren_yasaya_onay verdi[/caption]

Uzun zamandır beklenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu Cumhurbasşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sigortalılar lehine düzenlemeler içeren ve 4,5 milyon vatandaşı ilgilendiren 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.
Gül, ayrıca ''Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Yapılmış Bazı Başvuruların Tazminat Ödenmek Suretiyle Çözümüne Dair Kanun''una da onay verdi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.
Yasada neler var?
Yasadaki önemli düzenlemelerden biri yaklaşık 500 bin genci ilgilendiriyor. Buna göre liseyi bitirip o yıl içinde üniversiteyi kazanan gençler, gelir testi yaptırmadan 4 ay sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.
Emekli olup çalışmaya devam edenler için de yasada önemli düzenlemelere yer verildi.
Buna göre ticaret yapan emeklilerin sosyal güvenlik prim borçları taksitlendirilecek, bu borçlara ait varsa faiz ve gecikme zamları da silinecek.
Emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya devam eden ve emekli aylığı ile birlikte çalıştıkları işten de maaş alan memurlar, yersiz aldıkları aylıklara ilişkin borçlarını taksitlendirebilecek. Yine onlar için de geçmişe dönük borçları için gecikme zammı ve faizleri silinecek.
Düzenlemeye göre, Ocak 2012 öncesinde, prim borcu olduğu için bir yakının üzerinden doktora giden Bağ-Kur'lular, SGK tarafından bu konuda kendilerine çıkarılacak borçları ödemeyecek.
Önemli bir değişiklik de gaziler için
Terörle mücadele ile emniyet ve asayiş nedeniyle malul kalanlar ya da Kore, Kıbrıs ve İstiklal Savaşı gazileri ve eşleri kamu hastanelerinden sevk almadan özel hastaneye gidebilecek ve fark ücreti ödemeyecek.
Yeni çıkan kanunla, işyerlerinin, faaliyet gösterdiği işkolunun içerdiği tehlike durumuna göre yüzde 1 ile 6 buçuk arasında değişen kısa vadeli sigorta prim oranları yüzde 2'de sabitleniyor.
Bu da özellikle ağır sanayide faaliyet gösteren işverenlerin prim yükünü hafifletiyor.
Fiili hizmet zammı
Yasayla, çalışan gazetecilere, milletvekillerine ve dışarıdan atanan bakanlara kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen, fiili hizmet süresi zammı verilmesi kararlaştırıldı.
Kanuna, fiili hizmet zammına ilişkin eklenen maddeyle, milletvekilleri, dışarıdan atanan bakanlar ve sarı basın kartlı gazeteciler de daha önce olduğu gibi fiili hizmet zammından yararlanacak.
Buna göre, kanun kapsamına dahil edilen kesimler, çalıştıkları her yıl için 90 günlük fiili hizmet zammına hak kazanacak.
Uygulama, geriye dönük olarak 2008 yılından itibaren geçerli olacak.
Kanunla milletvekilleri için bir düzenleme daha yapıldı. Sosyal sigortalardan veya BAĞ-KUR'dan emekli olan aktif milletvekillerinin, emekli maaşı almak için doldurmaları gereken 2 yıllık bekleme süresi kaldırıldı.
Böylece bu milletvekilleri, kamudan emekli olan milletvekilleri ile eşitlenerek, milletvekili emeklisi olmaya hak kazandılar.

Siz değerli Evrenbilimi.com okurları ile tüm detayları paylaştık.Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu hakkında tüm gelişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz. - Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu onaylandı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder