2 Ocak 2013 Çarşamba

Bütün Yıldızları Aynı Uzaklıkda Görmemizin Sebebi


Sadece Evrenbilimi.Com da görebilceğiniz sıradışı bir makale ile yeniden karşınızdayız. İnsan gözü bütün yıldızarı aynı uzaklıktaymış gibi görür ancak bu böyle değildir. İşte bizde bu makalemizde bu konuyu ele aldık.

[caption id="attachment_580" align="aligncenter" width="300"] yıldızlar[/caption]

Gözümüzün derinlik algılama gibi bir yeteneği yoktur. Bu sebepten dolayı bütün yıldızlar bize aynı uzaklıktaymış gibi görünür. Aslında gece gök cisimlerini gözlemlerken farklı uzaklıkta olan gök cisimlerinin bir izdüşüm (aynı uzaklıktaymış gibi) görüntüsünü görürüz.

Özellikle gece yıldızları gözlersek bazen yıldızların kırpıştığını (aniden yanıp sönüyormuş gibi bir izlenim vermesi) görebiliriz. Bunun sebebi ise yıldızın geldiği ışığın açısı ve atmosferimizden dolayıdır. Yıldızın saçtığı ışık, atmosferimizden geçerken kırılmalara uğramaktadır. Bundan dolayı sanki yıldızlar bize 'göz kırpıyormuş' gibi bir izlenim vermektedir. Tabi olayı biraz daha geniş ele almak gerekirse sadece ''atmosfer'' , ''yıldızın saçtığı ışık'' miktarından ziyade hava koşulları, gezegenimizin hareket etmesi vb. gibi koşullarda son derece önemlidir.

Yeryüzünde nispeten ılınan hava devamlı olarak yükselme meylindedir. Bu durum gece de devam eder. Yıldızların zayıf ışıkları bu yükselen hava dalgası içinde kırılırlar. Bazen gözümüze tam olarak ulaşamazlar, yani kesik kesik gelirler.

Yıldızlarının ışıklarının kesik kesik gelmesi tıpkı evimizdeki sıcak radyatörün veya bir ateşin ya da yazın çok sıcak yolların üzerindeki yükselen havanın arkasındaki şekillerin görüntüsünü dalgalandırmasına benzer. Gerçi görülebilir gezegenlerden gelen ışıklar da yükselen hava dalgaları ile kırılır ama onların ışıkları daha güçlü olduklarından gözümüze ulaşmada kesinti olmaz ve göz kırpmazlar.

Evrenbilimi.com sundu. - Bütün Yıldızları Aynı Uzaklıkda Görmemizin Sebebi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder