2 Ocak 2013 Çarşamba

Windows 8′in Yeni Özellikler


Window 8 ile Microsoft firması bilgisayar yazılımı çerçevesini büyüterek telefonlar ve tabletler içinde işletim sistemi yarışına katıldı. Microsoft hem telefon ve tabletler hemde bilgisayarlar için ürettiği windows 8 ile şu yenilikleride beraberinde getirdi.

Bu yazımızda Windows 8 Enterprise sürümü ile kullanıma sunulan yeni Windows özelliklerinden bahsedeceğiz. Şu ana kadar Windows 8 her ne kadar mutimedia ve görsel yenilikleriyle öne çıksa da kurumsal yapılar için olan bu sürümdeki yenilikler hiç de yadırganacak gibi değil.

 



1. Client Hyper-V : Windows 8 server ile gelen en iddialı özellik bu olsa gerek. Şimdiye kadar third party uygulamalarla yapılan client işletim sistemi üzerindeki sanal makine çalıştırma yeteneği artık bir Windows feature olarak bize sunuluyor. Windows Server 2012 ile aynı hypervisor teknolojisini kullanan Windows 8 sanallaştırma yeteneği için ön gereksinimler, Professional ya da Enterprise sürüm, minimum 4 gb memory ve İşlemcinizin SLAT (Second Level Address Translation) desteği. SLAT özelliğine biraz değinecek olursak adından da anlaşılacağı gibi sanal sunucu ile hypervisor katmanı arasında çalışarak memory adreslemesini daha efektif yapan bir CPU özelliği. Intel CPU’lar için EPT (Extended Page Table) AMD CPU’lar için RVI (Rapid Virtualization Indexing) olarak isimlendirmiştir. Client Hyper-V ayrıca notebooklar için de uyumlu olarak dizayn edilmiştir. Herhangi bir dizüstü bilgisayar üzerinde Client Hyper-V bünyesinde çalışan VM’leriniz varsa ve bilgisayarınızı sleep mode’a alırsanız çalışan VM’leriniz otomatik olarak saved state konumuna alınır.

2. RemoteFX :
Aslında bu özellik Windows Server 2008 R2 SP1 ile kullanıma sunuldu fakat artık Windows 8 Professional ve Enterprise ile de kullanılabilir. RemoteFX teknolojisi ile Remote Desktop bağlantısı ile bağlandığınız sunucu üzerinde kendi bilgisayarınızdaki hızlandırılmış GPU’ya sahip ekran kartı ve özelliklerini kullanabilir, remote bağlantı üzerinden yüksek performansla herhangi bir takılma yaşamadan video izleyebilir, tema özelliklerini kullanabilir ve kendi bilgisayarınıza bağlı USB cihazlarınızı bağlandığınız sunucu üzerinden kullanabilirsiniz. Aynı zamanda sanallaştırma ortamlarında (Client Hyper-V , VDI gibi) host üzerindeki grafik kartınızı 3D sanal adaptörler aracılığıyla sanal sunucularınıza da kullandırabilirsiniz.

3. Yeni limitler :
Windows 8 yükseltilmiş yeni donanım limitleri ile çok ciddi performans artışı sunuyor. Özellikle matematiksel ve grafik tabanlı işlemler yapan kullanıcı ve firmalara avantaj sağlayacak olan yeni limitleri aşağıda bulabilirsiniz.



4. Windows To Go :
Windows 8 Enterprise ile gelen bir diğer yeni özellik olarak Windows To Go’dan bahsedebiliriz. Windows To Go yalnızca Enterprise sürümde kullanılabilen adından da anlaşılabileceği gibi taşınabilir bir USB bellek ya da harici disk üzerinden işletim sisteminin çalıştırılmasıdır. USB 2.0 ve USB 3.0 destekli cihazlarda çalışması beklenen Windows To Go için Microsoft’un belirlediği kriterlere uyan ve öngereksinimleri sağlayan aşağıdaki 5 marka şu anda Windows To Go uyumlu cihazlar ünvanına sahip.

Kingston DataTraveler Workspace

SuperTalent Express RC8

IronKey™ Workspace

SPYRUS® Secure Portable Workplace™ (w/ Hardware Encryption)

SPYRUS® Portable Workplace™

Windows To Go yüklenmiş cihazlar ile bilgisayarınızı boot ettiğinizde dahili diskler offline’a alınır. TPM çipi devre dışı bırakılır. İsteğe bağlı olarak işletim sistemi boot etmeden önce bir şifre belirleyebilirsiniz. Güvenlik seçenekleri olarak ilk etapta bahsedebileceklerimiz, Windows To Go çalışırken boot edilen USB sürücüsünü çıkarmanız durumunda takip eden 60 saniye içinde tekrar takıp kullanıma devam edebilirsiniz. Bu süreyi aşmanız durumunda sistem kapanır ve böylece RAM ya da ekranda kalan  bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmesi önlenmiş olur. Ek olarak USB drive’ı Bitlocker ile şifreleyebilirsiniz. Diğer bir önlem de herhangi bir veri kaybına sebep olmamak için Windows To Go yapılandırılmış bir diski normal kurulumla çalışan bir sisteme taktığınızda herhangi bir drive görülmeyecektir.

5. Bitlocker : Windows Vista ile hayatımıza giren Bitlocker Windows 8 kurumsal sürümlerde güçlenerek karşımıza çıkıyor. Eski sürümlerde işletim sistemi kurulduktan sonra Bitlocker açılabilir ve diske yazılan verinin şifrelenmesi beklenirken, Windows 8 Pro ve Enterprise ile birlikte pre-provisioning özelliği sayesinde OS kurulumu yapılmaksızın sürücü şifrelenebilir ve veriler yazılırken şifrelendiği için beklemeye gerek kalmaz. Sonrasında özelleştirilmiş bir WinPE cd’si ile sistem boot edilerek işletim sistemi kurulumuna devam edilir. Windows 8 ile Bitlocker’da gelen bir diğer yenilik de Used Disk Space Only Encrypion yeteneği. Yani isteğinize bağlı olarak tüm disk yerine sadece verilerin bulunduğu disk yüzeyini şifreleyebilirsiniz.

6. Secure Boot : Secure Boot Microsoft tarafından yeni tasarlanan, bilgisayarın Microsoft tarafından dijital imzalı olarak sertifikalandırılmamış işletim sistemi ya da dosyalar ile açılmasını engelleyen, temelde rootkit ve virüslere karşı geliştirilmiş bir teknoloji. Yakın gelecekte BIOS’un yerini alacak olan UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) çipi aracılığıyla boot sırasında yüklenecek olan dosyaların dijital imzalarının kontrol edilmesi ve risk oluşturan bir durum görüldüğünde Secure Boot’un devreye girmesi ve root-kit ya da malware’lar tarafından yapılan işlemleri geri alması öngörülüyor.

7. Applocker : Windows 7′de de kullanılan Applocker özelliği bildiğiniz gibi çalıştırılmasına izin verilen ya da verilmeyen uygulamaların düzenlenmesi ve bu policy’lerin kullanıcı gruplarına uygulanması mantığıyla çalışıyor. Windows 8 ‘de daha da kapsamlı olarak kullanıma sunulan bu özellik, yüklü uygulamaların yönetimine ilave olarak store’dan indirilecek uygulamalar ve paket uygulamaların da (.mst) yönetim kabiliyetini sunuyor.

8. Branchcache : Branchcache özelliği iki veya daha fazla fiziksel lokasyonu bulunan işletmeler için WAN bağlantısı optimizasyonu sağlayan bir Windows bileşenidir. İnternet erişiminde düşük hızlardaki bağlantıların yüksek fiyatlarla sağlandığı ülkelerde verimliliğe büyük katkı sağlamaktadır. Windows 7 ve Server 2008 ile kullanılmaya başlayan Branchcache’in Windows 8 ‘deki yeniliklerinden bahsedecek olursak,

Hosted cache mode’daki şube başına tek hosted cache server limiti kaldırıldı.
Tek group policy ile tüm organizasyona ait branchcache yapılandırması yapılabilir duruma geldi
Data de-duplication yapılarak birden fazla kez aynı dosyanın saklanması engellendi
Büyük dosyalardaki değişimlerinde sadece değişen kısım aktarılarak WAN trafiği sadeleştirildi.
Cache’te tutulan datanın da şifrelenmesi sağlandı.

  - Windows 8′in Yeni Özellikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder