1 Ocak 2013 Salı

Hamilelik Ağrıları


Hamilelikde şüphesizki gebe hanımefendiler çok büyük acılar çekiyor. Bizde bu yazımızda bu acıların sebepleri neler ve bu hamilelik ağrılarından nasıl kurtuluruz nasıl rahatlarız bu konuları ele aldık

[caption id="attachment_516" align="aligncenter" width="200"] hamilelik[/caption]

Gebelik süresince bel ağrıları yaşamanız gayet normal bir durumdur. İstatistiksel olarak baktığınızda tüm gebeliklerin neredeyse %50-%70 gibi bir kısmında bel ve sırt ağrılarına rastlanmaktadır. İkisi de omurga ile ilgili sorunları teşkil etmektedir. Kişilere göre değişen şekilde gebeliğin her ayında ortaya çıkabileceği gibi genel olarak yaygınlığı gebeliğin son haftalarında daha fazladır. Çünkü sebep olan vücudun ağırlık merkezinin değişmesi ve kilo artışı son aylarda daha fazla olduğu için bel ve sırt ağrılarına bu aylarda daha fazla rastlanmaktadır.

Gebelikte bel ağrısı, tüm gebelerde görülebilmekle beraber özellikle aşırı kilolu olan gebelerde ve gebelik öncesi bir sebebi olsun veya olmasın bel ve sırt ağrısı çeken kadınlarda daha sık rastlanılan bir durum oluşturmaktadır. Gebelikte artan bel ve sırt ağrılarında en önemli sebep vücuttaki ağırlık merkezinin değişimidir. Normalde hem annenin artan kilosu hem de bebeğin büyümesiyle beraber vücudun ağırlık merkezi öne doğru yer değiştirmektedir. Dolayısıyla omurga içerisinde yer alan omurlar etrafını saran bağlar bu duruma adapte olabilmek için yani bu ağırlık artışını eşit oranda dağıtabilmek için zorlanmaktadır. Özellikle omurları çevreleyen kaslarda bu ağırlık artışını dengede taşıyabilmek amacıyla bazı spasmlar, bir tarafa doğru çekme, güçlenmeler veya omuzda veya aynı şekilde belde buradaki bölgelerde aşırı yük binmesi bu tarz ağrılara sebep olabilmektedir.

Hamilelikte bel ve sırt ağrılarını tam olarak ortadan kaldırmak mümkün olmasa da en azından bu ağrıların şiddetini veya sıklığını azaltabiliriz. Burada aslında günlük yaşamımızda da uygulamamız gereken bazı öneriler ön plana çıkmaktadır. Mesela vücudun duruş şekli; genel olarak zaten toplum olarak da vücut duruş şeklinde çok ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Dik durmak kavramı bazen yanlış anlaşılmaktadır. Omuzların aşırı derece geriye atılıp, göbeğin çıkarılması şeklinde seyretmektedir. Fakat aslında önemli olan düz bir hat şeklinde; yani omurganın düz bir hat şeklinde korunabilmesidir. Gebelikte ise ağırlık merkezi değişebileceği için biraz daha omuzları geriye atarak çekinmeden göbeğin çıkmasına izin vermek belki de hamileliğin keyfini yaşamak adına bir katkı sağlayabilmektedir.

Önemli bir durumda ayakkabı seçimidir. Gebelikte önerilen topuk yüksekliği ne tamamen düz topuksuz ayakkabılar ne de yüksek topuklu ayakkabılardır. Önerilen şekil iki, üç santim olacak şekilde bir topuk yüksekliği olmasıdır. Bu genel sağlıklı bir yaşam içinde önerilen topuk boyu olmakla beraber gebelikte de yine tercih edilen durumdur.

Tüm hamilelik süresince önerilen egzersizlerin bir yararı da bu ağrılarda açığa çıkmaktadır. Çünkü özellikle bel ve sırt ağrıları bu egzersizden fayda görmektedir. Çünkü bel ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler başta olmak üzere yapılan her tür kas hareketini sağlayıcı egzersizler bel ve sırt ağrılarına fayda sağlamaktadır. Aynı şekilde bazı basit önlemlerde ani spasmları önleyebilir. Mesela yerden bir şey kaldırırken beliniz üzerinde değilde dizlerinizin üzerinde çömelmek gibi ya da aslında gebelerin de çok sevdiği ağır kaldırmamak bunlardan sayılabilir.

Bu yazımızla siz hamile bayanlarımızı biraz olsun rahatlatmaya çalıştık. Makaleyi sabredip sonuna kadar okuduysanız yararlarını faydalarını mutlaka göreceksiniz. - Hamilelik Ağrıları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder