1 Ocak 2013 Salı

Fizik Paradoksları


Merhaba değerli Evrenbilimi.Com okurları. Yine tamamen ve başka hiçbir yerde bulamayacağınız bir makale ile karşınızdayız. Bu makalemizde Fizik paradokslarını ele alacağız.

[caption id="attachment_550" align="aligncenter" width="300"] fizik paradoksları[/caption]

Fiziğin neredeyse kurucusu olan Newton , uzayın ''evrensel (sabit)'' olduğunu söylemiştir. Uzayı tıpkı bir tepsi gibi düşünmüştür ve galaksilerin,gezegenlerin ise bu tepsinin üzerinde dizili bilyeler olduğunu ifade etmiştir. Mutlak bir uzay beraberinde mutlak bir zamanı getirmektedir. Newton , uzay ve zaman arasında bir bağlantı olmadığını söylemiştir.

Bayrağı Newton'dan alan Einstein, uzayın evrensel olmadığın ileriye sürmüştür. Uzayı çarşafa benzeten Einstein, kütlesi olan her şeyin uzayı büktüğünü söylemiştir.

'' Aslında bizler bile uzayı büküyoruz. Bizlerin belli bir kütlesi ve belli bir hacmi var. Bizler bile kütlemiz oranında uzayı büküyor ve şekillendiriyoruz. Ancak kütlemiz evrene kıyasla o kadar az kalıyor ki bu bükülme şiddetini ölçemiyoruz bile. ''

Çarşafı uzaya benzetmiştik. Gerdirdiğimiz çarşafta aslında belli bir kütleye kadar kaldırabilir. Uzay da böyledir. Limitini aşan kozmik cisimlerin kütleçekimleri uzay ve zaman ağını yırtar. Buna verebileceğimiz en güzel örnek ''karadeliklerdir.'' Karadelikler, kütleleri çok fazla olduğu için oluştuğu yerdeki uzayı yırtar ve yırttığı yerde koca bir boşluk oluşturur.

Peki gerçekten boşluk mu?

Büyük bir deniz düşünün. Denizin içerisindeki taşları ise evrenler olarak hayal edelim. Öngörülen bir modele göre aslında birçok evren var ve bu evrenler kozmik bir denizde (enerji denizinde) yüzüyor. Karadeliğin uzay ve zamanı yırttığı yerlerde enerji girişleri gözlemlenmiştir.

O yırtılan boşluklar ne derece boştur? İşte bunu bilmiyoruz. Normalde karşımıza üç seçenek çıkması gerekiyor.

1. Evrenin dışında hiç bir şey yok ve evren tektir.
2. Evrenin dışarısı koca bir boşluktur.
3. Evren büyük bir kozmik denizin içerisinde yüzmektedir.

Sonucun aslında üçünden biri olması gerekiyor ama cevap aslında hepsidir. Evren yeri geldiğinde kendisini kapatıyor ve sanki evren dışında bir şey yokmuş gibi bir algı oluşturuyor kafamızda.

Yeri geliyor uzay ve zaman ağının yırtıldığı yerlerde enerji geçişleri olmuyor ve evrenin dışarısının boşluk olduğunu düşünüyoruz.

Ve yine yeri geliyor uzay ve zaman ağının yırtıldığı yerlerden enerji geçişi oluyor ve evrenin aslında kozmik bir denizde yüzdüğünü hatta ve hatta başka evrenlerin olduğunu düşünüyoruz.

Evrenbilimi.Com sundu. - Fizik Paradoksları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder