21 Aralık 2012 Cuma

” Atoma Dair Yazgı: Atom Modelleri ”



Bizler maddeleri görmemizi elektronlara borçluyuz. Elektronlar, kendisine gönderilen bir fotonu emer ve enerjiye çevirir. Ne kadar çok foton gelirse o kadar çok enerjiye çevirir. Elektronlar gelen bu fazla enerji sonucunda yörünge atlarlar. Bir elektron ne kadar çok yörünge atlarsa o denli kendisini gösterir. (O denli ışıma yapar ve foton yaymaya başlar.)

Kuantum Fiziğine göre elektronlar belirli bir yörüngede dönmesine karşın yörüngesinin belirli bir geometrisi yoktur. Bu yüzden bilim insanları elektronların tıpkı bir dalga halinde yörüngede hareket ettiğini iddia etmişlerdir.

Resimde gördüğünüz gibi Kuantum Fiziğindeki atom modelini 1923 yılında De Broglie bulmuştur. De Broglie'a göre elektronlar yeteri kadar fotonu enerjiye çevirdikten sonra yörüngeler arasında geçiş yapmaya başladığını söylemiştir ve bunu ''enerji sıçramaları'' olarak belirtmiştir.

De Broglie bilinen bazı taneciklerin uygun koşullar altında tıpkı elektromanyetik radyasyonlar gibi, bazen de elektromanyetik radyasyonların uygun şartlarda tıpkı birer tanecik gibi davranabileceklerini düşünerek elektronlara bir "sanal dalga”nın eşlik ettiğini öne sürmüştür. - ” Atoma Dair Yazgı: Atom Modelleri ”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder