21 Aralık 2012 Cuma

Evrenin Soğuması


'' Evrenin Soğumasının Sebebi Nedir? ''

Uzayda yapmış olduğumuz gözlemlerimiz sonucunda bizler her ne kadar uzayı ''boş'' olarak görsek te aslında uzay sandığımız kadar boş değildir. Uzayda tahminlerimizden kat be kat fazla ''enerji dalgalanmaları'' vardır. Bizler bu enerji dalgalanmaları yeni cihazlarımız sayesinde görebiliyoruz ve analiz edebiliyoruz.

 



Evren, çok büyük bir hızla genişliyor. [1] Evrenin genişlemesinin sebeplerinden biri de ''Big Bang'den sonra açığa çıkan ısı ve bu ısı sonucunda kazandığı ivmedir.'' Evren genişlemeye başladıkça enerji ile beraber var olan ısıyı da tüketmektedir. Yani evren genişledikçe uzaydaki enerji ve ısı giderek azalacaktır. Bu da doğrudan evrenin soğumasına sebep olmaktadır.

Galaksiler ve yıldızlar yapıları itibariyle dışarıya kapalıdırlar. Yani uzayda yüksek oranda enerji dalgalanmaları olmasına rağmen bu enerjiyi kullanmazlar. Aynı şekilde içerisinde galaksiler (yıldızlar dahil değil) içerisindeki bu enerjiyi uzaya bırakmaz. Yıldızlar buna dahil değildir çünkü yıldızlar içerisindeki enerjileri kullanarak dışarıya ısı ve ışık açığa çıkartırlar.

Galaksiler dışarıya enerji yaymadığı için yayılmayan bu fazla enerji yüzünden evren esas olarak enerjisini yüksek ısıdan almaktadır. Bu ısı ise yukarıda bahsetmiş olduğum ''Big Bang'den açığa çıkan ısıdır.'' Tabi bu ısıyı sürekli kullandığı için günümüzde bu kadar büyük oranda soğumaya maruz kalmıştır.

Evrenin büyümesi; içerisindeki ısının azalmasından ötürü evrenin soğumasına sebep olur ve ısının mutlak sabitin altına düşmesi sonucu ''Evrenin donması'' dediğimiz olay gerçekleşir. Evren donduğu zaman enerji form değiştiremez , madde ve anti-madde bir araya gelerek saf enerji oluşturamaz. Kısacası artık ortada evren kalmaz.

Evrenin küçülmesi; içerisindeki ısının artmasına sebep olur ve bu da evrenin patlaması anlamına gelmektedir. Isı , yapısı itibariyle parçacıkların kinetik enerjisini arttıracaktır. Kinetik enerjisi artan bu parçacıklar evrenin küçülmesi itibariyle içerisindeki basıncın artmasına sebep olur ve bu da evrenin patlamasına neden olmaktadır. - Evrenin Soğuması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder