21 Aralık 2012 Cuma

Yıldız Tozları (İlk İnsanın Yapı Taşı)


İLK İNSANIN YAPI TAŞI: YILDIZ TOZLARI

Olayın özüne bakacak olursak, hepimiz süpernovaların birer ürünüyüz. Bir yıldızın sonu dolaylı olarak canlılığın evriminin temelini oluşturabilecek düzeye sahiptir. Dünya'da oldukça fazla bulunan karbon ve nitrojen gibi elementlerin birçoğu yıldız patlamaları (süpernovalar) sonucunda etrafa bolca saçılmaktadır.

 



Hidrojen ve helyum gibi elementlerin çöküp bir yıldızın oluşması ve yıldızın patlayarak yeni elementlerin oluşması değişime (evrime) verebileceğimiz güzel örneklerden bir tanesidir. Karbon ve nitrojen gibi hafif elementlerin yanı sıra demir gibi ağır elementlerin oluşumu da yıldız patlamalarının sonucunda gözlemlenebilmektedir.

Aslında demek istediğim bir canlının yapısını oluşturan bütün elementler (hatta fazlası) yıldız patlamaları sonucunda da oluşabilmektedir. Bir yıldızın ölümü aslında bizim doğumumuz anlamına gelmektedir. Bu konu ile ilgili birçok öngörü bulunmaktadır. Büyük bir yıldızın patlayıp açığa çıkan elementlerin Dünya'nın kütleçekimi alanına girerek bu elementlerin Dünya'mıza kadar geldiği ile ilgili ''Panspermia'' görüşü de bulunmaktadır. Tabi bu görüş her zaman ''Abiyogenez'' kuramının gölgesinde kalmıştır.

Kısacası Hepimiz süpernova çocuklarıyız! Bu konuda çeşitli şüpheler olsa da Dünya'mızın oluşumu bile yıldızlara ve yıldız tozlarına bağlıdır. Her ihtimale karşılık yıldızlara karşı olan tutumumuzu değiştirmeliyiz. Onlara gökyüzünün süsü olarak değil de canlılığın evrimini şekillendiren büyük bir yapı olarak bakmakta da büyük bir fayda var - Yıldız Tozları (İlk İnsanın Yapı Taşı)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder