25 Aralık 2012 Salı

Lense-Thirring Etkisi ve Çerçeve Sürüklenmesi


''Lense-Thirring Etkisi'' (Çerçeve Sürüklenmesi)

Lense-Thirring etkisi, genel görelilik kuramı ile beraber gelmiştir. Kendi çevresinde dönebilen cisimler yakın çevresindeki zamanı bükebilme eğilimindedirler. İşte bir cismin kendi etrafında dönerken uzay zamanı bükmesine Lense-Thirring etkisi denmektedir. 6 yıl önce yapılan bir araştırmada Lense-Thirring etkisinin güneş sisteminin içerisindeki cisimlerde olmadığını öne sürmüşlerdi.



İtalya'da yapılan bir çalışmada ise Lense-Thirring etkisinin her cisimde az da olsa etkili olduğunu öne sürmüşlerdir. Nitekim genel görelilik kuramı da bu görüşü desteklemiştir.

Lense-Thirring etkisi Dünya'yı ne ölçüde etkiler? (Ne ölçüde çevremizdeki zamanı bükebiliriz?)

Aslıda Dünya'nın kendi ekseni etrafında dönmesi çevresindeki uyduları zaman açısından bile etkiliyor. Ancak uyduları etkileme yönünden Lense-Thirring etkisi oldukça zayıf kalmaktadır. Çünkü Dünya’nın kütlesinin yerküre üzerinde eşitsiz dağılımı uyduların yörüngelerdeki zamansal açıdan değişimini zayıf kılmaktadır.

''Lense-Thirring Etkisinin En Kuvvetli Olduğu Yer''

Bizden oldukça uzak olan kozmik karadelikler de Lense-Thirring etkisi oldukça fazladır. Kendi çevresinde dönen karadelikler uzay ve zamanı oldukça etkili bir şekilde bükmektedir. Bir karadeliğin kendi çevresinde dönme hızı , ışık hızından kat be kat daha fazladır. Bu yüzden karadelikler zamanı çok etkili bir şekilde bükebilme özelliğine sahiptir. - Lense-Thirring Etkisi ve Çerçeve Sürüklenmesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder