31 Aralık 2012 Pazartesi

Kışda Kilo Alma Sebepleri


Çoğumuz şikayet ederiz bu kış çok kilo aldık diye. Peki bu kilo alımlarının asıl sebebi nedir ? İşte bu makalemizde bu sorular cevap arıyacağız.

[caption id="attachment_480" align="aligncenter" width="300"] kışın kilo almak[/caption]

Aktivite ve bazal metabolizma hızının azalması: Kış aylarında metabolizma hızının azalmasının yanında  aktivitelerimiz de azalır; böylece harcanandan daha fazla enerji tüketimi ile kilo almaya başlarız.

Gündüzlerin kısa ve gecelerin uzun olması: Gündüzler kısa olduğundan gün içerisinde beslenmemize çok dikkat etmeyiz. Gün boyu acıktığımızı bile hissetmeyiz. Gece olunca gün boyu yaşanan uzun süreli açlıkla yemek yememizi kontrol edemez hale geliriz. Akşamları yavaş olan metabolizma iyiden iş göremez hale gelir ve yağlar depolanır.

Soğuk hava ile birlikte vücut ısısının azalması: Vücudumuz soğuklardan kendisini korumak için gerekli bir ısıya ulaşmak zorundadır. Bu ısıya ulaşmak için de ek olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerjiyi de besinlerden alır. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinmemiz artar ve daha fazla besin tüketmeye özellikle de daha fazla enerji veren besinleri tüketmeye başlarız. Yüksek enerjili besinler genellikle karbonhidrattan ve yağdan zengin gıdalardır. Bu tür gıdaların fazla miktarda tüketilmesiyle kilo alma kaçınılmaz olur.

Kış aylarında kilo almamanın yolları

Günde en az beş öğün yemek yenilmeli, sabah kahvaltısından  asla vazgeçilmemelidir. Üç ana öğünün arası, meyve veya diğer besinlerle desteklenmelidir.
 Geceleri televizyon karşısında geçen sürenin kısaltılması ve bu süre içinde kuruyemiş gibi abur cuburların yenmemesi gerekir.
Mevsim geçiş dönemlerinde ve kış aylarında sıklıkla görülen enfeksiyon hastalıklarından korunmada, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı sürdürülmeli, özellikle vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyveler tüketilmelidir.
Vücut direncinin artırılmasında önem taşıyan C vitamini yönünden zengin limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller başta olmak üzere, mevsim sebze ve meyvelerinin tüketilmesine özen gösterilmelidir.
 Kışın güneşin yeterince kendini göstermemesi nedeniyle kemik ve diş sağlığı için gerekli olan D vitamini ihtiyacının karşılanması için güneşli günlerde yürüyüşlere çıkılmalı ve bol bol balık tüketilmeli.
Kış mevsiminde fiziksel aktivitelerin giderek azalması da kilo alımını hızlandırır. Bu nedenle imkanlar elverdiğince düzenli olarak spor yapmaya bakın.
Bu arada unlu gıda tüketiminin artmasına karşılık, posalı besinlerin tüketiminin azalması sindirim sistemi rahatsızlıklarına, özellikle de kabızlığa yol açmaktadır.
Kabızlıktan korunmak için, haftada en az 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi proteini ve posa içeriği yüksek kuru baklagillerin yanı sıra, sebze ve meyve tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.

  - Kışda Kilo Alma Sebepleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder