21 Aralık 2012 Cuma

Karadeliğin İçerisi




Karadelik tarafından emilen kozmik cisimler (gezegenler,galaksiler,yıldızlar...) acaba nereye gidiyor?

Bir önceki yazımızda [1] Karadeliğin içerisine giren bir cismin tekrardan bizim evrenimize geri dönmediğinden bahsetmiştik. Bazı okurlarımız bize şunu sorabilirler: ''Karadelik tarafından emilen bir cismin evrenimizde olmadığından nasıl eminsiniz?''

Karadeliğin içerisine giren bir cisim , evrenimize geri dönüş yapsaydı bunu mutlaka anlardık. Çünkü karadeliğin içerisinde olan bir cisim eğer evrene geri dönüyorsa ya karadeliğin ''yüksek'' oranda ışıma yapması ya da evrene geri dönecek olan parçacıkların ışıma yapması gerekir. Şu ana kadar yapılan çalışmalar neticesinde böyle bir ışıma tespit edilmemiştir. Karadelik tarafından yutulan bir cisim , ''karadeliğin yoğunlaşma noktasına doğru (merkezine doğru)'' yüksek oranda x ışınları yaymaya başlar. Her ne kadar karadelikleri göremesek te karadelik tarafından emilen cisimlerin yaydığı x ışınlarından , onların varlığını saptayabilmemiz mümkündür.

'' Karadeliğin İçerisi Üzerine ''

Karadeliğin içerisinde ise zamanın çok yavaş aktığı hatta akmadığı tahmin edilmektedir. Eğer gerçekten de karadeliğin içerisinde ''zaman'' yoksa, teknik olarak bir ''andan (kesitten)'' bahsedemeyiz. Çünkü zamanın olmadığı bir yerde teorik olarak hayattan bahsedemeyiz.

Tabi bu tartışmalar ve öngörüler bir yana bizler daha çok zamanın olduğundan daha yavaş aktığı ihtimalini değerlendirelim. Genel görelilik ''karadelikleri'' çok iyi bir şekilde ele almaktadır. Buna bağlı olarak bir karadeliğin içerisinde ''zıt kuvvetler'' dediğimiz kuvvetler vardır ve bu kuvvetler bir cismi atomaltı parçacıklarına kadar ayırır. Bunun yanı sıra karadeliklerin içerisinde çeşitli yolun ya da yolların olduğu da (kurt delikleri) yine bu teori arasındadır.

Kurt delikleri bir köprü gibidir, öbür ucu bir akdeliğe bağlı, ortasında bir bebek evren var. Karadelik bizim evrenin çıkış kapısı, akdelik ise yanımızdaki diğer bir evrenin giriş kapısıdır. Karadelik daima çeker, akdelik ise daima iter. Karadelik yutar, akdelik fışkırtır. Karadeliğe girenler sıfır zaman ve sonsuz hızla kurt deliğini geçip akdelikten öbür evrene dalar ve asla geri dönemezler.

Bir karadeliğin yuttuğu malzemenin bir kısmı ortadaki bebek evrene girer, onu besler. Bebek evren bu malzeme ile büyür ve sonunda tam bir evren haline gelir. Malzemenin geri kalan kısmı ise, bir daha geri dönmemek üzere, akdeliğe geçtiği varsayılmaktadır.

[1] Karadelikler ve Tekillik Noktası:

  - Karadeliğin İçerisi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder