26 Aralık 2012 Çarşamba

Karanlık Maddenin Yapıtaşı Baryonik Madde


''Karanlık Maddenin Yapıtaşı'' (BARYONİK MADDE)

Karanlık maddeyi tam olarak bulamamamıza rağmen varlığını biliyoruz. Evrenle ilgili açıklayamadığımız birçok şeyi doğrudan ''karanlık madde'' ya da ''karanlık enerjiye'' bağlıyoruz. Bizler bir maddeyi tam olarak görmek için o maddeye foton (ışık) yollarız. Maddenin içerisindeki elektronlar bu fotonu alır ve enerjiye çevirir. Ne kadar çok foton yollarsak o kadar çok elektronlar bu fotonu emer ve yörünge atlayarak parlamaya başlarlar. Böylece bizler normalde göremediğimiz maddeleri görmeye başlarız.



Tam da bu noktada bilim insanları, karanlık maddeye yüksek oranda foton yollamasına rağmen karanlık maddenin kendini belli etmediklerini gördüler. Bu durumda bilim insanları karanlık maddenin içerisinde içerisinde elektron olmadıklarını düşündüler.

Peki bu gerçekten mümkün müdür?

Son yapılan çalışmalarda bilim insanları , karanlık maddenin ''baryonlardan'' oluştuklarını düşünmektedirler. Baryonlar karanlık maddenin yapıtaşı olmaları ile beraber içerisinde proton ve nötron bulunmaktadır.

Parçacık fiziğine göre baryonlar temel olarak üç kuarktan ya da üç anti-kuarktan oluşan atomaltı parçacıkların oluşturduğu bir ailedir. "Baryon" kelimesi yunanca "ağır" anlamındaki βαρύς (barys)'den gelir. Bunun sebebi sınıflandırıldıkları sırada baryonların diğer atomaltı parçacıklardan farkının daha büyük olan kütleleri olduğunun sanılmasıdır. - Karanlık Maddenin Yapıtaşı Baryonik Madde

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder