21 Aralık 2012 Cuma

Karadelikler ve Tekillik Noktası



Karadelikleri uzay ve zamanı büken hatta yeri geldiğinde bu uzay ve zaman ağını yırtan kozmik cisimlerdir. Her ne kadar birçok fizikçi karadeliğin yapısı ve işleyişi ile Big Bang (Büyük Patlama) arasındaki benzerliği pek görmese de matematikçilere göre Büyük Patlama ve Karadelikler arasında ortak özellikler vardır.

-Peki bu ortak nokta nedir?
-''Tekillik noktası.'' Yani sıfır hacim ve sonsuz yoğunluk. Karadeliklerin çekim kuvvetinin kütleleriyle doğru orantıda olduğunu bir çok kez belirtmiştik. Bir karadeliğin kütleçekimi maddeyi hep daha küçük parçalara ayırdığından, tekilliğin maddenin ulaşıp son yer olduğu varsayılır. Bu olay aslında fizikçiler açısından bir problemdir. Problem ise hacim sıfıra yaklaşırken hiçbir kuram (teori) ortaya çıkan tekilliği incelemekte kullanılamaz.

Karadelikler hakkında bilmediğimiz ve ''bilgi kaybı'' olarak ifade ettiğimiz birçok şey var. Dışarıdan karadelikleri incelediğimiz zaman sadece üç özellik görünürde vardır: ''karadeliğin kütlesi'' , ''elektriksel yükü'' ve ''açısal momentumu.'' (dönüşü) Karadeliğin sınırı olarak bildiğimiz olay ufkuna giren bir madde karadeliğin içerisine girip , kaybolup gitmektedir. Bu olay ise Fiziğin en köklü yasalarından biri olan ''tersine çevirebilirlik ilkesine'' terstir.

Basit bir örnek vermemiz gerekirse suyun içerisine çözünen bir madde attığımızı düşünelim. Suyu analiz ederek hangi maddenin atıldığını anlayabiliriz. Dahası suyu buharlaştırarak atmış olduğumuz maddeyi tekrardan elde edebiliriz. Tersine çevirebilirlik kısaca budur.

Karadeliklerde ise olay biraz daha farklı. Olay ufkunu geçen madde hakkında neredeyse en ufak bir fikrimiz bile olmuyor. (Sanki evrenden silinmiş gibi.) Her ne kadar Kurt Delikleri , Sicim Teorisi , Paralel Evrenler gibi birçok kuram bu maddelerin ne olduğuyla ilgili fikirler üretse de hala bu maddelerin ''gerçekten'' ne olduğu tam bir muamma.

  - Karadelikler ve Tekillik Noktası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder