21 Aralık 2012 Cuma

Güneş Patlamalarının Artışı


Güneşte gerçekleşen patlamaların sayısı önceki senelere oranla büyük artış göstermektedir. Bazı kişiler bunu hemen ''Kehanetler Bilimsel Olarak Kanıtlandı'' gibi iri iri puntolarla yazıp insanlara yanlış bilgiler veriyorlar.

Güneş yaklaşık olarak her 11-12 senede bir ''Doğal Güneş Döngüsü'' adı verilen bir döngüden geçmektedir. Bu süre zarfında Güneşin aktivitesi minumumdan maksimuma doğru bir eğilim göstermektedir. Güneşin aktivitesinin artması, ''Güneş patlamalarına ve Güneş lekelerine'' sebep olmaktadır. Güneş lekeleri ise daha çok Güneşin yüzeyinde ve fotoster tabakasında görülmektedir.

Güneş'te meydana gelen patlamalar yaydıkları röntgen ışığı şiddetine göre latin harfleriyle düşükten büyüğe göre A, B, C, M ve X diye 5 sınıfa ayrılmaktadır. 2010'da yapılan ölçümler sonucunda Güneş'te M sınıfında patlamalar gözlemlenmiştir. 2012'den birkaç sene sonra Güneş'in tekrardan döngüsünü tamamlayıp yine patlamaların minimum olduğu döneme geri dönmesi beklenmektedir. - Güneş Patlamalarının Artışı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder