23 Aralık 2012 Pazar

Karışımlar ve Karışımların Sınıflandırılması


Merhaba arkadaşlar bugün sitemizde bir değişiklik yapmak istedim,bugün kimya bilimi ile ilgili bir paylaşım yapacağım.

 



Bugünki konumuz Heterojen karışımlar;

Heterojen karışım:Özelliği her noktasında aynı olmayan karışımdır.Yani farklı noktalarından alınan örneklerinin özelliği farklı olan maddelere heterojen karışım adı verilmektedir.Kendi arasında süspansiyon,emülsiyon,kolloit ve aerosol olmak üzere 4 e ayrılmaktadır.

Normalde Süspansiyon,Emülsiyon ve Aerosol anlatılır ders konularında işlenir Kollot ise daha çok üniversite düzeyinde ileri seviye bir konudur o yüzden bugün kolloit karışımları anlatmak istiyorum.

Kolloit:Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan karışımlara kolloit karışım deniyor . Kolloidal karışımlar genellikle homojen bir görünüme sahiptirler,karışımı oluşturan maddeler gözle görülemezler,ancak mikroskop yardımıyla yada karışımdan parlak ışın demeti veya lazer ışını geçirilerek fark edilebilirler.Işık gerçek bir çözeltiden geçtiğinde,gözleyici ışığın geldiği yöne dik doğrultuda ışık göremez.Kolloitlerde ise ışık her yöne dağıldığından,kolaylıkla görülebilir.Bu etkiyi ilk kez 1869 yılında John Tyndall araştırmıştır.Bu nedenle ışığın bu dağılımına Tyndall etkisi adı veriliyor.Duman,jöle,boya gibi maddeler kolloit karışımlara örnek verilir. - Karışımlar ve Karışımların Sınıflandırılması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder