21 Aralık 2012 Cuma

Fotonik


Fotoniğe geçmeden aramızda ''foton'' kavramını bilmeyen okurlarımız olmayabilir. Yazımıza fotonu tanımlayarak başlayalım. Foton, ışığı oluşturan temel parçacıklardır. Nasıl ki bir maddenin yapıtaşı atom ise (atomun alt parçacıklarını şimdilik ihmal ediyoruz) ışığın da yapıtaşı ''foton'' dediğimiz parçacıklardır. Bu arada yeri gelmişken belirtmemizde fayda var; fotondediğimiz parçacıkların kütleleri sıfırdır. Bu yüzden ''ışık'' , diğer maddelere kıyasla bu kadar hızlıdır.

 



Fotonik bilimi ise fotonların kontrol edilmesi, analiz edilmesi ve işlenmesi üzerine dayalı Fizik Biliminin alt dallarından bir tanesidir. Fotonik sayesinde ses, veri, görüntü gibi veriler iletilmekte ve işlenmektedir. Fotonik geçmişe kıyasla oldukça büyük bir ivmeyle artış kazanmaktadır. Günümüzdeki fiberoptik çalışmalarında kullanılan kablolar tamamen Fotoniğin ürünüdür.

Fotonik Bilimin gelişmesi bizim kullanmış olduğumuz ''iletişimi'' devrim niteliğinde etkileyecektir. Bilim insanları ''Fotonik çalışmaları'' adı altında ''en hızlı ve verimli'' iletişimi sağlamak için çalışmaktadır. İletişimin bu denli gelişmesi sonucunda ''Fotonik Çağı'' dediğimiz yani gelecek iletişim çağı olarak ta nitelendirebileceğimiz bir iletişim çağının olacağından bahsedilmektedir. Bu dönemde ise şimdi kullanmış olduğumuz iletişim hızının 100 katı kadar daha hızlı olması beklenmektedir.

Fotonik Biliminin gelişmesi sonucunda artık elektriğin ve elektroniğin yerini foton ve foton iletim cihazlarının alması beklenmektedir.

Peki Fotonik Bilimindeki çalışmalar nasıl oluyor da elektrikten bu kadar hızlı? (100 katından fazla hızlı olduğundan bahsetmiştik.)

Temelde elektronik, iletkenlerin içinde elektronların hareket etmesi üzerine kurulmuş bir teknolojidir, elektronlar maddenin içinde 109 m/sn hızla ilerlemektedir. Fotonikte ise madde içinde fotonlar hareket etmekdir ve fotonlar madde içinde 10 11 m/sn hızla ilerledikleri için otomatik olarak fotoniğin son noktası elektroniğin son noktasından tam 100 kat daha hızlı olacaktır.Ayrıca fotonların madde içindeki sürtünmesi de elektronlara nazaran çok daha düşük olduğundan maddelerin iç dirençlerini de düşürmekte buda ısıya dönüşen enerji miktarını düşürmektedir ve ısıya dönüşmesi gereken bu enerji kazanç olarak elimizde kalmaktadır.

Günümüzde yaygın olarak fiberoptik kablolar ile bilgisayar telefon gibi bazı elektronik cihazlar birbiri ile iletişime sokulmaktadır. Fiberoptik ile yapılan bu iletişimi elektronik ile yapılan iletişimle basit olarak kıyaslayacak olursak; bir telefon telinden günümüz teknolojisinde en fazla 16 hat aynı anda iletişim sağlayabilmektedir, ama bir fiberoptik kablodan ise tam 160 hat iletişim sağlayabilmektedir. - Fotonik

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder