25 Aralık 2012 Salı

Gama Işını Patlamaları


Resimdeki bir gama ışını patlamasıdır. Gama ışını patlamaları oldukça büyük kitleleri (gezegenleri hatta galaksileri) etkileyebilecek bir güce sahiptir. Gama ışını patlamaları, patlamanın şiddetine göre gözle görülebilecek boyutlara kadar ulaşabilir.



19 Mart 2008 tarihinde tespit edilen bir gama ışını patlaması olan '' GRB 080319B '' sonrasında ''Çoban yıldızı ve çevresindeki takım yıldızlarının'' oluştuğu söylenmektedir.

Gama Işını Patlaması Nasıl Olur?

Gama Işını Patlamaları'nın nasıl oluştuğu üzerine çeşitli modeller vardır. Bu patlamalar genellikle yüksek enerjili fotonlardan oluşur. Gama Işını Patlaması'nın kaynağı olarak iki farklı teori vardır.

1-) Kütlesi çok yüksek olan bir yıldızın çökmesi sonucu. (Hipernova)
2-) Dev yıldızların bileşenleri nötron yıldızı olan çift yıldız sistemindeki nötron yıldızlarının birbiriyle birleşmesi sonucu açığa çıkarlar.

Bizim gözlemleyebildiğimiz kadarıyla en büyük gama ışını patlaması Dünya'dan tam 12.2 milyar ışık yılı uzaklıktadır. Gama ışını patlamasının şiddeti ise normal bir saçılımdan tam 30.000.000.000 kez daha fazla enerji kaydettiği gözlemlendi. (En büyük Gama Işını Patlaması: 2009) - Gama Işını Patlamaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder