21 Aralık 2012 Cuma

Güneş Patlamalarının Etkileri


Son zamanlarda Güneş Patlamalarının artmasından sonra NASA neredeyse bütün dikkatini bu güneş patlamalarına verdi. Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi güneş patlamalarının artması sonucu güneş rüzgarlarında da artış görülmektedir. Bu da beraberinde manyetik fırtınaları getirmektedir. Güneş Patlamaları sonucunda Güneş'te ki birçok toz,gaz bulutları ve elementler Dünya'mıza gelir. Güneşten gelen bu maddelerin yoğunluğu bizim çeşitli iletişim sistemlerimizi bozmaktadır. NASA'da böyle bir durumun olmaması için Güneş Patlamalarını detaylı bir şekilde analiz etmektedir.

 



Görselde ise Güneş Patlamalarından sonra açığa çıkan manyetik fırtınaları göstermektedir. Görselde ki küçük kutucuklar sırasıyla Güneş'in yerden atmosferine doğru katmanlarını göstermektedir. Bunun yanı sıra küçük mavi kutucuklar ise Güneş Patlamalarından sonraki manyetik fırtınaları göstermektedir.

Güneş Patlamaları aynı zamanda Güneş Sistemi içerisindeki birçok gezegenin atmosferini de etkilemektedir. Güneş ışınlarının ve patlama sonrası açığa çıkan toz ve gaz bulutlarının bir başka gezegenin yeryüzüne ulaşması o gezegenin atmosfer tabakasını inceltmektedir. Tabi sadece atmosfer tabakasını incelten tek etmen Güneş ışınları ya da Güneş Patlamaları değildir. Bunun yanı sıra gezegenin kütlesi (kütle çekimi) de büyük bir önem taşımaktadır. Güneş ışınları, bir başka gezegenin yüzeyine geldiğinde atmosfer tabakasını oluşturan gaz bulutları kinetik enerji kazanır ve gezegenin yüzeyinde tutunamaz, uzaya saçılırlar. - Güneş Patlamalarının Etkileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder