21 Aralık 2012 Cuma

Zamanda Yolculuk


Zamanın ne kadar kompleks bir yapı olduğundan bahsetmiştik. Bizler zamanı kendimize indirgediğimiz zaman ''doğma,büyüme,gelişme ve ölüm'' gibi evrelerde almış olduğumuz süreye zaman diyoruz. Bunu söylediğimizde sanki akıp gidenin ''zaman'' olduğunu düşünüyoruz. Sanki zaman bizi tek bir yöne doğru sürüklüyormuş gibi anlaşılıyor.

 



Einstein'ın sürmüş olduğu teoriye göre zaman farklı bir boyuttur ve yukarıdaki gibi akıp gitmez. Tabi zaman bir boyutsa onu anlamak ve kavramak oldukça güç. Çünkü bizler diğer 3 boyutu (en,boy ve derinliği) algılayabiliyoruz. Peki ya zaman? Onu nasıl bir boyut olarak algılayacağız?

Bunu basit bir örnekle açıklamaya çalışalım: Bir etkinlik düzenlemek istediniz ve arkadaşlarınızı çağırdınız. Diyelim ki arkadaşlarınızdan biri etkinliğin yapılacağı mekanı bulamadı ve size sordu. Siz, ''dümdüz ilerle (1) , sağa dön (2) ve caddenin sonundaki Cafe'ye gir soldan ikinci masada oturuyoruz.(3)'' diyerek tarif ettiniz.

Merak eden arkadaşlarımız olabilir ve şunu sorabilirler; Neden bir , iki ve üç yazdın? diye. Aslında bunlar koordinat sistemi ile birlikte ; en , boy ve derinliği ifade ediyor.

Buraya kadar pek bir sorun yok gibi düşünseniz de aslında ortada büyük bir sorun var. Sizler etkinliği düzenlediniz ve arkadaşlarınızı çağırdınız. Ancak ''Ne zaman?'' sorusunu cevaplamadınız. Bu etkinliğin bir zamanı yok. İşte kilit nokta burası. Bu yüzden ''zaman'' dördüncü boyuttur ve diğer üç boyut olmasına rağmen zaman olmadığı zaman aslında bizler bir hiçiz.

''Peki Zaman Bir Boyutsa Geçmişe Doğru Yolculukta Ne Olacak?''

Daha zaman boyutunu tam olarak kavrayamamışken böyle bir soruya cevap vermek oldukça güç. Ancak bununla ilgili birçok bilim insanının ortaya atmış oldukları düşünceler var.

Bizler olur da zamanda yolculuk yaparsak zaman boyutunun içerisinde bu yolculuğu yaparız. Diyelim ki geçmişe gittik ve annemizin ve babamızın ilk tanıştığı anı görüyoruz. Bizler şu an zaman boyutundayız ve onlar ise bir başka boyutta. Yani benim ile onların arasında sanki şeffaf bir duvar varmış gibi geliyor çünkü ben ve annem,babam farklı boyutlardayız. Teoriye göre onlar bana dokunmak isteseler farklı bir boyutta ve farklı bir uzantıda oldukları için bana dokunamayacaklardır.

Birçok kişinin aklında zamanda yolculuk dediğimiz zaman şu soru geliyor. Diyelim ki geçmişe gittik ve annemiz ile babamızın tanışmasını engelledik. Peki bu durumda gelecek ne olacak?

Stephen Hawking aslında bu soruyu kendine göre cevaplamıştır. ''Zamanın Değişmezlik İlkesi'' olarak. Öne sürmüş olduğu düşünceye göre zamanda yolculuk yapan kişi veya kişilerin yapacağı ''fiziksel'' değişiklik zamanı etkilememektedir. Kaldı ki Einstein'ın öne sürmüş olduğu ''Zaman 4.boyuttur.'' teorisine göre de fiziksel bir temasın olması oldukça güçtür. Yani her iki fikir de birbirini desteklemektedir. - Zamanda Yolculuk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder