21 Aralık 2012 Cuma

Soğuk Plazma


Şarbon, Deli dana, Sars, AİDS ve bunlar gibi bir çok bulaşıcı ve ölümcül hastalık. Kontrol altına alınamadıklarında ise insanlığın sonunu getirebilecek facialara yol açabilirler. Kurban bayramından yeni çıktık, etler pişirildi ve yenildi. Belki de çoğumuzun aklına "Deli dana hastalığı" gelmedi. Bir de "mektup ile şarbon yollanması" hepimiz duymuşuzdur. Bunların çoğu ülkelerce biyolojik silah olarak kullanılıyor. Sterilize edilmeleri ise çok güç. Düşünün bir mektupla şarbon yollanıyor. Tek sterilize etme yolu yüksek sıcaklık (şarbon mikropları yüksek sıcaklığa dayanamıyor). Fakat böyle bir şey mümkün değil, çünkü önemli bir mektubu ortadan kaldırma ihtimalimiz var. Bir de deli dana hastalığı var ki mikropları çok yüksek derecelere kadar dayanabilmekte.

 



Ameliyatlarda kullanılan mikrokameralar ameliyat sonrasında sterilize edilmeli fakat yüksek sıcaklıkra kamera tamamen ortadan kalkabilir. Hastanelerde, orduda ve daha bir çok yerde kullanılan malzemelerin sterilizasyonu gerçekleştirilmek zorunda, bu maddeler etilen oksit, gama ışını gibi yöntemlerle sterilize ediliyor fakat hem pahalı hem de sterilizasyon süresini 2-3 güne çıkartabilidiğinden verimli değil. İşte yardımımıza bu yıllarda soğuk plazmalar yetişiyor.

Plazma bir gaza yeterli miktarda enerji verilerek elde edilir. Gaz iyonlaşır, pozitif, negatif ve yüksüz tanecikler serbest halde olurlar. Bu serbest radikaller yaşayan organizmaların doğal savunma mekanizmalarını kolaylıkla bozar. Plazmanın ürettiği UV ışınları canlının DNA yapısını bozarak onları sterilize eder.

Plazmalar gazlara enerji verilerek elde edildiğinden genelde çok sıcak olurlar fakat son yıllarda soğuk plazma üretimi de gerçekleştirildi. Soğuk plazmaların avantajı ise ürettikleri reaktif nötral parçacıklar ile sterilize edilen ortama zarar vermeden mikroorganizmayı tok edebilmekte.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda soğuk plazmaların bir çok mikrobu sterilize edebildiği görülmüştür. Şarbon üzerine yapılan testler de gayet başarılı sonuçlar verdi. Plazmaların virüsler üzerindei etkisi gerçekleştirildiğinde AIDS gibi bir çok tehlikeli virüse karşı tedavi de bulunmuş olacak.

Ayrıca plazmaların 1cm küp hacimde yarım trilyondan fazla serbest radikali kolayca üretebildiği için çok verimli bir yöntem. - Soğuk Plazma

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder