25 Aralık 2012 Salı

Dejavu Nedir ve Nasıl Olur


Birçok kişinin başına bu başlıktaki olaylar gelmiştir. Daha önceden gördüğümüz bir görüntü ya da duyduğumuz bir ses , yaşadığımız bir olayı tekrardan yaşıyor muyuz?



Anı tekrardan yaşamak üzerine çok fazla teori var. Bilim insanları daha beyini ''anlama'' kısmındadır. Beyinin çok fazla gizemi var. Beyini kuşkusuz yapan kuşkusuz düşüncenin işlenişi ve bütün organların beyin tarafından denetlenmesidir. Beyinin içerisinde çok fazla nöron (sinir hücresi) olduğu için bizler daha hala beyni tam olarak çözebilmiş değiliz.

'' Niye Anı Tekrar Tekrar Yaşıyoruz? ''

Bunu basit bir örnek vererek açıklamaya çalışalım. Çocukken gördüğümüz ve bizi oldukça derinden etkileyen bir manzara olsun. Beyinin içerisinde kabaca iki tür bellek vardır. Bunlar; önemsiz olan bilgilerin depolandığı geçici bellek ve unutmasını istemediğimiz bilgilerin depolandığı kalıcı bellektir.

Bu belleklerin hepsi ''Bilinçaltı'' dediğimiz yapı içerisinde bulunur. Bu gördüğümüz manzara bizi o kadar etkiledi ki bu manzarayı hiç unutmak istemiyoruz ve bu manzarayı kalıcı belleğe atmak istiyoruz. Tabi bir bilgiyi kalıcı belleğe irademizle atamıyoruz. Bir bilginin kalıcı ya da geçici belleğe gideceğini o bilginin bizim sinir hücrelerini ne kadar çok tetikleyeceğine bağlıdır. Aradan 10 sene geçti ve görmüş olduğumuz bir manzara 10 sene önceki manzara ile aynı. (Aslında aynı değil ama biz ister istemez aynı sanıyoruz.)

Bunun sebebi genellikle beyin yorgunken olmaktadır. Beyin yorgun olunca yeni görmüş olduğunuz manzara , bir bilgiye dönüşüp sinirler aracılığıyla beyine iletilir. Beyin yorgun olduğu için sinirler aracılığıyla giden bilgi (yeni manzara) ile eski bilgi (eski manzara) birbiriyle çakışıyor. Bunun sonucunda bizler aynı görüntüyü sanki iki defa görmüş gibi oluyoruz. Dejavu yani anı tekrardan yaşama ile ilgili en gerçekçi ve geçerli teori budur. Araştırmalara göre insanların %50 den fazlası hayatlarında en az bir kere dejavu durumunu yaşamıştır. İnsanların çoğu bir süre sonra, en son ne zaman dejavu yaşadığını unutur. Ancak bazı kişilerde bu olaylar onlara çok sıra dışı olduğundan dolayı yaşadıkları dejavuları unutmayabilirler.

Bunun yanı sıra, bazı fizikçiler dejavu olayını ''paralel evrenler ve boyut'' kavramı ile açıklamaya çalışmışlardır. Ancak bu gibi bir sorunsala biyolojik açıdan net bir cevap veremedikleri için ve paralel evrenler teorisi net bir şekilde geçerli olmadığı için bu teori sadece teori olmakta kalmıştır. - Dejavu Nedir ve Nasıl Olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder