21 Aralık 2012 Cuma

Uzayda Yaşam


Uzayda Yaşam
İşlerimizin yoğunluğundan dolayı bazı yazılarımızın devamını getirememiştik. Daha önceki yazımızda [1] ''Habitable Zone'' yani Yaşanılabilir Bölge üzerinde durmuştuk. Bu yazımızda biraz daha detaya ineceğiz ve Yaşanılabilir Bölge'nin sınırının içerisinde olan Gliese 581-g gezegenini inceleyeceğiz.

 



Yukarıdaki görselde yapılan araştırmalar sonucunda yeni ''Yaşanılabilir Sınır'' grafiği çizilmiştir. Güneş ve çevresindeki gezegenler ile Gliese yıldızının çevresindeki gezegenlerin yaşanılabilir sınıra göre sınıflandırılması yer almaktadır.

''Gliese 581-g'' gezegeni Dünya'mızdan tam olarak 20 ışık yılı uzaklıktadır. Yani bu gezegene uzay aracı yollayıp incelemek ya da yerleşmek neredeyse imkansız. Daha önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi bir gezegende yaşam olması için altın kural ''Gezegenin bağlı olduğu yıldıza ne çok uzak ne de çok yakın olmasıdır.'' Birçok gezegen ile Gliese 581-g'nin ayrıldığı nokta da tam olarak burasıdır. Bu gezegen ne yıldızına (Gliese 581) uzaktır ne de yıldızına yakındır. Gezegenin yıldızına uzak ya da yakın olması sizlerin de tahmin edebileceği gibi gezegenin yüzey sıcaklığını etkiler. Gezegenin yüzey sıcaklığındaki bu değişmeler; gezegenin hava koşullarını ve atmosferini önemli ölçüde etkilemektedir.

''Gliese 581-g'' gezegeninin yıldızına olan bu mesafesi atmosfer tabakasını büyük ölçüde şekillendirmiştir. Yapılan gözlemler sonucunda gezegenin yüzeyinde su sıvı halde kalmaktadır. Bir başka deyişle su, gezegenden uçup gitmemektedir. Mars'ta ise atmosfer tabakası yeteri kadar kalın olmadığı için su gezegenin yüzeyinde kalamıyordu. Bu yüzden Gliese 581-g gezegeni bizim için oldukça önemli. Çünkü gezegenin atmosfer tabakası suyu yüzeyde tutabilecek kadar kalın bir yapıya sahiptir. Bunun yanı sıra Gliese 581'in çevresinde birçok gezegen belli bir yörünge etrafında dönmektedir. Bu da Güneş Sistemimizle büyük bir benzerlik göstermektedir. Güneş ile Gliese 581 yıldızını karşılaştıracak olursak; yıldızların kütleleri ve boyutları arasında çarpıcı bir farklılık vardır. Gliese 581 yıldızı, Güneş'e kıyasla oldukça küçük kalmaktadır ve astronomlara göre Gliese 581 ''kırmızı cüce'' dediğimiz sınıfta yer almaktadır. - Uzayda Yaşam

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder