25 Aralık 2012 Salı

Evrendeki Temel Kuvvet Kütleçekimi


Evrende dört temel kuvvet vardır.

Bunlar,

- Kütleçekimi
- Elektromanyetik Kuvvet (Elektromanyetizma)
- Zayıf Nükleer Kuvvet (Zayıf Çekirdek Kuvveti)
- Güçlü Nükleer Kuvvet (Güçlü Çekirdek Kuvveti)

Bu kuvvetler evrendeki her şeyin birbiriyle etkileşimde olmasını sağlamaktadır. Her birinin işlevi,alanı,şiddeti birbirinden farklıdır.

 



''Kütleçekimi''

Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı ile kütleçekimi oldukça farklı bir şekilde yorumlanmıştır. Bu kuvvete göre her madde kütlesi oranında başka maddeleri çeker. Bir maddenin kütlesi ne kadar büyük olursa kütleçekimi kuvveti de o denli artar.

Kütleçekimi; galaksiler,yıldız kümeleri,gezegenler gibi gök cisimlerinden oluşan sistemleri bir arada tutar ve hareketlerini belirler. Kütleçekiminin etki olanı sonsuz olmakla birlikte öteki kuvvetlerle karşılaştırıldığında oldukça zayıf bir kuvvettir. Kütleçekimin etkisi, uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak azalır.

Nasıl bir maddenin temel yapıtaşı atom ise kütleçekiminin de temel yapıtaşı graviton dediğimiz parçacıklardır. Bu parçacıkları bulamadığımız için bunun üzerine net bir şey söylemek şu an için zor. Gravitonları bulamamamızın sebebi; gravitonların kuvvet olarak zayıf olması ve evrende oldukça dağınık olmasıdır. Şu an yapılan bir çalışma sonrası gravitonların kütlesiz parçacıklar olduğu düşünülüyor. Ve diğer kuvvetlerle değiş-tokuş yaparak (bozon transferi) aradaki dengeyi sağlıyor. Gravitonların kütleçekimini sağlamasına ''gravitasyon'' adı verilir.

Yukarıda da belirttiğim gibi kütleçekimi oldukça zayıf bir kuvvettir. Buna basit bir örnek verecek olursak ; bir mıknatıs ile kütleçekimini yenebiliriz. Kütleçekiminin zayıf olması sonucunda evrenin genişleme hızı oldukça artmıştır.

'' Yer Çekimi ''

Bir cisme etki eden kütle çekim kuvvetine o cismin ağırlığı denir. Hız verilmeden (serbest bırakılan) yüksekten bırakılan cisimler, ağırlıkları nedeniyle yere doğru hareket ederler. Bir cismin ağırlığı, bulunduğu yere göre değişiklik göstermektedir. Örnek verecek olursak; Ay'ın kütlesi Dünya'ya göre daha azdır. Bu yüzden bir cismin Ay'daki ağırlığı Dünya'nın ağırlığının altı da biri kadardır. Bir cismin kütlesi de madde miktarının bir ölçüsüdür.

Yer çekimi kuvvetinin , cismin kütlesine ve cismin yerin merkezine olan uzaklığına bağlıdır. Cismin kütlesi arttıkça cismin üzerindeki yerin çekim kuvveti de artmaktadır. - Evrendeki Temel Kuvvet Kütleçekimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder