21 Aralık 2012 Cuma

Uzayda Hayat Var Mı?


Öncelikle uzayda hayat var mı? sorunsalına geçmeden önce canlıların temel ihtiyaçlarını bilmemiz gerekiyor. Eğer canlıların temel ihtiyaçlarını bilirsek ve bunların olduğu bir gezegen ya da sistem bulabilirsek kriterlerimize göre her canlı Dünya dışında yaşayabilir.

 

 
''Canlıların Temel İhtiyaçları Nedir?''Her canlının ortalama olarak üç ihtiyacı vardır.
1-) Her canlı hareket eder ve buna bağlı olarak ''ENERJİ'' harcar. Canlılar harcamış oldukları bu enerjiyi genel olarak besinlerden elde ederler.2-) Canlıların diğer bir ihtiyacı ise ''SOLUNUMDUR.'' Bu da oksijen alıp karbondioksit vermek anlamına geliyor.

3-) Bir canlının diğer bir ihtiyacı ise ''BARINMADIR.''. Tehlikeli hava şartlarından korunmak için uygun bir ortam.

Üç temel ihtiyacımız var ve bizler bu ihtiyaçlarımızı kabaca ''HAVA,SU,GÜNEŞ'' üçlüsünden elde ediyoruz.

''Uzayda Yaşayabilir Miyiz?''

Evren hayal ettiğimizden çok geniş. İşin sayısal açıdan boyutlarına bakacak olursak; bilim insanları ortalama olarak evrende 300 milyar galaksi olduğunu düşünüyor. Bizim içerisinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisi içerisinde 50 milyardan fazla gezegen olduğu söyleniyor. Evrendeki gezegen rakamı çok fazla.

Elbette sadece bir tane Güneş Sistemi yok. Güneş sisteminin,suyun ve havanın olduğu her yerde canlı yaşayabilir.

Hatta ve hatta mikroplar ve bazı organizmalar uzayda yaşayıp,üreyebilme özelliğine sahiptir. Canlı dediğimiz zaman sadece insan,hayvan ya da bitki gibi dar bir açıdan bakmak yanlıştır.

Geçen sene NASA'nın yapmış olduğu açıklamada ''GFAJ-1'' adlı mikrobun uzaydaki koşullara ayak uydurabildiği ve üreyebildiği gözlemlenmiştir.

Son olarak, eğer ''Dünya'' gibi güneş sistemi içerisinde olan , havası ve suyu olan bir başka bir gezegen varsa (ki neden olmasın? sayısal açıdan olma ihtimali bir hayli yüksek) uzayda yaşam neden olmasın?

- Uzayda Hayat Var Mı?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder