21 Aralık 2012 Cuma

Doppler Etkisi (Kayması)


'' Doppler Kayması (Etkisi) ''

Sireni çalan bir ambulans bize doğru yaklaşırken , sirenin sesi olduğundan daha ince duyulur. Önümüzden geçerken sirenin sesini doğru duyarız. Ambulans uzaklaşırken sirenin sesi de kalınlaşır. İşte buna biz ''Doppler Kayması ya da Doppler Etkisi'' diyoruz. Yaklaşan bir kaynağın boyu kısalır , uzaklaşan bir kaynağın yaydığı dalgaların frekansı azalır yani dalga boyu uzar.

 



Avusturyalı fizikçi Christian Doppler 1842 yılında , hareket halindeki bir kaynağın dalga boyu yani frekans üzerindeki etkisini , hareket halindeki bir tren vagonunda çalan bir nefesli sazlar orkestrası ile göstermişti.

Görünür ışık için daya uygun dalga boyu tayfın kırmızı ucu demektir. [2] Dolayısıyla görünür tayf çizgilerinin dala boyları kırmızı ucuna doğru yer değiştirir. O zaman bu çizgilerin kırmızıya doğru kaydığını söyleriz.

Dalga boyunun kaymasının miktarı kaynağın hızıyla doğru orantılı olduğundan ; yıldızların , yıldızlar arası gazın ve galaksilerin bize doğru (maviye kayma) ya da bizden uzağa doğru (kırmızıya kayma) olan hareketlerinin hızını ölçmek için Doppler Kaymasını kullanabiliriz. Böylece gece gökyüzü birden hareketle dolar. - Doppler Etkisi (Kayması)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder