21 Aralık 2012 Cuma

IQ Kavramı


Kayıtlara geçen en büyük çevrimiçi zeka çalışmalarından sonra, Western Üniversitesi liderliğindeki araştırma ekibi, standartlaştırılmış testlerle beraber, kişinin ''zeka katsayısı'' ya da ''IQ ölçümü'' kavramlarının son derece yanıltıcı olduğu sonucuna varmıştır.

 



100.000'den fazla katılımcıyla beraber yapılan dönüm noktası çalışmasından elde edilen bulgular, ''Neuron'' adlı dergide, 19 Aralık'ta yayınlandı. ''İnsan Zekasının Kısımlara Ayrılması'' adlı makale, Western Üniversitesi'nin Kanada'daki Beyin ve Zeka Enstitüsü'nden Adrian M. Owen ve Adam Hampshire ile Londra'daki Bilim Müzesi Grubu'nun Dış İlişkiler Sorumlusu, Roger Highfield tarafından yazıldı.

Herkese açık çevrimiçi çalışmada araştırmacılar, dünyanın her yerinde katılımcılara, bellek, muhakeme, dikkat ve planlama yeteneklerinin yanı sıra, geçmiş ve yaşam tarzı gibi konularda bilgi verecek 12 bilişsel test uyguladılar.

Projenin Kanada'daki Bilişsel Nörobilim Araştırma ve Görüntüleme Başkanı Owen, sözlerine ''Sonuçlar şaşırtıcıydı!'' diye başladı ve şöyle devam etti: ''Bizler birkaç yüz cevap bekliyorduk, ancak dünyanın her yerinden, her yaştan ve her kültürden binlerce insan çalışmaya katıldı.''

Sonuçlar, bilişsel yetenekler geniş bir yelpazede keşfedildiği zaman, performansta gözlenen çeşitlilliğin en az üç farklı bileşenl ile açıklanabileceğini gösterdi.

Hiçbir bileşen veya IQ, herşeyi açıklamadı. Ayrıca bilim insanları, fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) adlı bir beyin tarama tekniğini, beyinde farklı devreler üzerineki bilişsel yetenek haritasında bulunan farklılıkları göstermek amacıyla kullandılar.

Pek çok katılımcı ile sonuçlar, aynı zamanda bilgisayar oyunlarının beyin fonksiyonlarını nasıl etkilediğine dair, yaş, cinsiyet, eğilim gibi faktörlerle beraber yeni bir bilgi haznesi sağladı.

Owen, ''Düzenli beyin eğitimi, hem insanların bilişsel performanslarına katkıda bulunmadı, hem de henüz hiç de yaşlı sayılamayacak insanların hafıza ve akıl yürütme yeteneklerini olumsuz etkiledi.'' ifadelerini kullandı.

Hamshire ise bunlara, ''Şaşırtıcı bir biçimde, düzenli olarak bilgisayar oyunu oynayan insanlar, akıl yürütme ve bellek açısından anlamlı derecede daha iyi performans sergiledi. Ayrıca sıklıkla anksiyeteye (kişinin işlevselliğini olumsuz yönde etkileyen çeşitli korku, kaygı bozuklukları) maruz kalan kişiler özellikle kısa süreli hafıza konusunda düşük performans sergilerken, sigara içenler, kısa süreli hafıza ve sözel yeteneklerde kötü performans sergilediler.'' sonuçlarını ekledi.

  - IQ Kavramı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder