24 Aralık 2012 Pazartesi

Karanlık Madde Nedir ve Özellikler


Evren çok büyük bir hızla büyümektedir. Evrenin bu büyüme hızında sarf ettiği enerji ile doğada var olan enerji ve madde oranı arasında çok büyük bir çelişki vardır.

İstatistiksel olarak bakacağımız zaman; evrende bizim keşfettiğimiz yada gördüğümüz element,madde,bileşik oranları:

% 4 - Hidrojen
% 0,5 - Yıldızlar , Gezegenler vs.
% 0,5 - Ağır elementler (Periyodik cetveldeki diğer elementler. Hidrojen hariç. Ağır element denmesinin sebebi diğer elementlerinin atom kütlesinin hidrojenden fazla olması.)

 



Bu oranlara bakacak olursak geriye %95'lik oran kaldı? Peki göremediğimiz,anlayamadığımız bu %95'lik madde yada enerji nedir? İşte cevabını bilemediğimiz için bizler bu noktada bu oranlar '' KARA ENERJİ & KARA MADDE '' den oluşmaktadır. (%73 Kara madde. %22 Kara enerji. Oranlar bazı araştırmalarda değişebiliyor.)

Kabaca karanlık maddeyi tanımlayacak olursak: ''Dışarıya ışıma vermeyen maddedir.''

Bizler çevremizdeki birçok maddeyi görebiliyoruz. Bunun sebebi ise gördüğümüz bütün maddeler dışarıya ışıma (foton yani ışık) vermektedir. Görme organımız olan göz bu ışımaları toplayarak beynimize iletir ve biz maddeyi görmüş oluruz.

Karanlık maddelerde ise durum biraz farklıdır. Bizim göremediğimiz bu maddeler ya çok az ışıma yapıyor ya da hiç ışıma yapmadığı için göremiyoruz.

Şimdi şöyle bir soru sorabilirsiniz. '' Madem göremiyoruz,gözlem yapamıyoruz. Peki varlığından nasıl bu kadar eminsin? '' diye sorabilirsiniz.

Bu sorunun cevabı ise şöyle. Evrende bir kütle çekimi var. Bunu görebildiğimiz kadarıyla anlıyoruz. Örnek verecek olursak yıldızlar,gezegenler,galaksiler arasında bir çekim kuvveti var. Bu çekim kuvveti yıldızları,galaksileri,gezegenleri etkileyerek onları gördüğümüzden fazla madde varmış gibi hareket ettirir.

%95'lik oran çok fazla olduğu için bu kara madde & enerji mutlaka dünyanın içerisinden geçiyor olmalı. Tabi bu kara madde & enerji atom altı boyutlarında olduğu için şu an için yapılan hiçbir deneyde somut ve net olarak bir sonuca ulaşılamadı.

Ancak yapılan son deneylerde Cenevre yakınındaki dev “atom çarpıştırıcı” Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın bulma olasılığı oldukça yüksek olduğu söyleniyor.

Kara madde bulmacasını çözen hiç şüphesiz Nobel Ödülü’nü açık ara kazanacaktır. - Karanlık Madde Nedir ve Özellikler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder